dadeltaart

datepie_vegan2

In mijn studententijd heb ik bijna twee jaar bij de Bagels & Beans in Hilversum gewerkt. (het leukste filiaal!) Daar werd mijn dadel-fobie omgetoverd in een liefde voor deze zoete bruine rakker. De dadeltaart van Bagels & Beans is zo lekker! Maar helaas ook zo-niet-vegan. Dus na vele bezoekjes aan de Bagels & Beans zonder die heerlijke taart te kunnen eten, besloot ik het geluk in eigen hand te nemen. Een diervriendelijke dadeltaart!

Het recept van de Bagels & Beans taart staat gewoon op hun website dus ik heb geen beroep hoeven doen op mijn geheugen wat er ook alweer in de taart zat. Er zit veel roomboter en een ei in, wat het niet vegan maakt. Ook zit er bovenop de zoete dadels nog eens 150 gram suiker in! Nu weet ik dat taart nie perse gezond hoeft te zijn maar suiker bovenop een halve kilo dadels, dat leek me wat teveel van het goede. Verder zitten er wat walnoten in, mariabiscuitjes (niet altijd vegan) en caramelsiroop waarvan ik niet durf te zeggen of het vegan is.
Ik bedacht dat de roomboter en het ei erin zaten voor binding en smeuigheid en dat leek me een makkelijk obstakel om omheen te bakken. Kokosolie is je vriend! Dat lijmt als het waren de ingredienten aan elkaar als boter en het ei zou daarbij dus eigenlijk niet eens meer nodig hoeven zijn. Ik wilde eerst een halve geprakte banaan erin toevoegen als ei vervanger maar dat leek overbodig. Maar het leek me ook wel lekker. Dus alsnog erin gestopt! Je kan hem weglaten, dan lijkt hij op de taart van Bagels & Beans. Je kan hem er ook lekker in doen en dan heb je een taart ala Bagels & Beans & Banaan. Ik schud concepten zo uit m’n mouw.

datepie_vegan1

Dit recept is binnen een half uur in elkaar te flansen, en moet nog twee uur in de koelkast.
Ik heb de taart ongeveer gehalveerd op het recept van Bagels & Beans, aangezien we met z’n twee zijn hier. zelfbescherming

DADELTAART
gemaakt in een springvorm van 22 cm

-300 gram dadels, in stukjes gesneden
-100 gram mariabiscuit, in stukjes gebroken, Basic AH merk en Huismerk Jumbo zijn vegan
-80 gram (1/4 cup) ahornsiroop
-52 gram (1/4 cup) gesmolten kokosolie
-60 gram (1/4 cup) amandelpasta, ook wel almond butter zorgt voor de caramelachtige smaak
-1 theelepel vanilla aroma
-1/2 kleine geprakte banaan, optioneel
-handje gehakte walnoten
-kokosrasp als garnering

♥Zet alles klaar. Snij de dadels, breek de koekjes, prak de halve banaan, smelt de kokosolie en weeg alles af.
♥ In een middelgrote sauspan doe je de gesmolten kokosolie, ahornsiroop, vanille aroma en amandelpasta. Roer op zacht vuur tot een glad geheel.
♥ Voeg de dadels toe en roer goed om voor een minuutje.
♥ De koekjes en noten erbij, en ook weer even een minuutje roeren.
♥Als laatst deed ik de banaan erbij en roerde ik alles helemaal om.
♥ In een bakvorm met bakpapier, doe je de massa en druk je het aan tot de oppervlakte mooi ‘recht’ is.
♥ Zet de taart voor in ieder geval twee uur in de koelkast, voorkeur voor langer.
♥ Als hij hard geworden is garneer je hem met kokosrasp en is hij klaar om te eten!

Als je hem gemaakt hebt, laat het me weten! :)
#wevierenhettoch #vegandadeltaart

Je kan de taart ook in invriezen en bewaren! Even in stukjes snijden vooraf is wel zo makkelijk :)