De tussenstand

Het is 1 juli geweest en dat betekent dat het eerste half jaar van 2016 er alweer op zit. Een goed moment om even te peilen hoe het staat met mijn eerder gemaakte voornemens.

Ik schrik er een beetje van dat er weer zes maanden voorbij zijn gevlogen en dat ik me besef dat ze grotendeels aan me voorbij zijn gegaan. Ik heb sprongen gemaakt maar dat ene woord dat centraal zou moeten staan dit jaar: Enjoyable, wint het nog niet. Daarom is het goed om terug te grijpen op zo’n lijstje en nog even bij te sturen de komende maanden.
Laat ik mijn gemaakte lijstje gewoon even afgaan en een korte update geven hoe het er mee staat. Begin januari schreef ik het volgende op:

1. Mezelf duidelijk afvragen in situaties of verzoekjes: word ik hier blij van? Geeft dit energie of vreet dit energie?
Gelijk de belangrijkste haha. Hier zal ik denk ik altijd mee worstelen totdat ik echt in het diepe durf te springen en gehakt maak van alles waar ik nu niet blij van word. Ik heb dit jaar weer een aantal keuzes gemaakt die op zich logisch waren qua handelen naar een situatie maar waar ik mijn gevoel weer op de tweede (of laatste) plek heb gezet. Inmiddels heb ik die koers weer bijgesteld maar het blijkt wel weer hoe snel je (of eigenlijk ik) kan terugvallen in dat wat je denkt wat je moet doen ipv wat je eigenlijk wilt doen. Om het even concreet te maken: ik heb inmiddels ontslag genomen bij mijn huidige werk. Een gevalletje: het was kort maar krachtig, ik voelde dat ik daar niet op de lange termijn gelukkig zou worden. Het werk is prima maar het is een richting die me niet dichterbij brengt bij wie ik ben en wat ik wil. Privé ben ik al iets beter in het ‘nee’ zeggen, verschuiven van afspraken als ze toch niet uitkomen of simpelweg dingen van mijn lijstje te schrappen omdat het die dag niet haalbaar of bijdraagt aan een blije ik.

2. Een ritme creëren waarbij er een goede balans is tussen ‘dingen moeten’ en dingen die kunnen en mogen.
Deze hangt een beetje samen met de eerste. Als ik werk doe waar ik niet blij van word, is mijn hele balans weg. Tijdens de maanden dat ik bij RTL werkte leek dat ritme wel goed te gaan. De energie is daar hoog en dat heb ik blijkbaar nodig.

3. Ergens voor gaan. Keuzes maken en er aan vasthouden, niet meer zoveel twijfelen of blijven hangen in doemscenario’s en eeuwig dagdromen.
Ik vind het niet zo leuk meer om dit lijstje af te werken haha, want ook deze hangt als een donkere wolk boven mijn hoofd. Ik ben nog niet echt ergens voor gegaan maar door mijn leermomenten qua werk de afgelopen maanden wordt het wel duidelijker voor mezelf wat me past en niet past en daarmee kan ik uiteindelijk betere keuzes maken. Ik heb nog tot eind van het jaar om hier een ‘nailed it’ van te maken!

4. Meer inkomen. Ik ben weer klaar voor een leuke baan (of eigen onderneming?) waarbij ik genoeg verdien om mijn boodschappen volledig duurzaam te kunnen kopen want die behoefte neemt steeds meer toe. Ik ga graag ergens even lunchen of koffie drinken met iemand, weer een tatoeage zetten of geld apart leggen voor ons huis en de dieren. Dat staat nu allemaal stil en daar ben ik wel klaar mee.
Jaaa eindelijk eentje die op het juiste spoor zit. Er is meer salaris, er zijn tatoeages gezet, er is veel koffie gedronken in espressobarretjes en er wordt zelfs gespaard. Ja ik, ik spaar. Ik lijk wel volwassen. Is het fijn? Ja! Is het zaligmakend? Nee, absoluut niet. Ik verdien dan wel geld, maar hoe blij ben ik geweest de afgelopen maanden? Minder geld en meer blijheid mag het komende half jaar ook! Of meer geld en meer blijheid, maar dat staat zo hebberig 😉

5. Minder social media. De enige reden dat ik bijvoorbeeld nog Facebook heb is omdat het delen van vegan-dingen belangrijk is en ik daar mensen bewuster mee kan maken of mee kan inspireren. Maar voor de rest is het natuurlijk een verzameling ellende en onnodige informatie die energie slurpt. Dus niet zo vaak meer met m’n vinger op dat blauwe icoontje drukken uit gewoonte.
De ironie is dat ik bij RTL als webredacteur heb gewerkt en daar de social media kanalen bijhield. Daar ga je dan, met je minder social media haha. Het voordeel ervan was wel dat ik op mijn eigen FB minder te vinden was omdat ik daar echt geen zin meer in had toen. Mijn instagram-verslaving neemt serieuze vormen aan dus ik schrijf dit puntje ook nog even op als: working on it!

6. In beweging blijven. Ik vind hardlopen niet heel erg leuk maar daarna voel ik me toch wel fijn. Ook doe ik soms de muziek heel hard aan en ga ik hysterisch bewegen en dansen als zijnde work-out. De gordijnen gaan dan dicht.
Deze ging de eerste 2 maanden goed, toen weer even niet maar inmiddels beweeg ik weer! Ik sport nu en hou elke keer in gedachten dat stoppen en me daarna weer ongezond voelen geen optie is, daar word ik uiteindelijk niet blij van. Dus ik probeer nu het sporten leuk te maken voor mezelf, door het te zien als werkzaamheden aan mezelf. Dat ik weer een stapje vooruit kom.

7. Hoewel ik geen vakantie typetje ben, heb ik erg genoten van ons reisje naar Zweden afgelopen jaar. Dit jaar zou zoiets wel weer fijn zijn. Misschien naar Schotland, Terschelling, Canada, Berlijn of Londen.
We gaan op vakantie! We gaan naar Mallorca (ik ben zelf ook verbaasd) en daar schijnt het mooi te zijn en er zijn veel vegan tentjes. We verblijven in een vegan B&B dus het is nu al leuk. De warmte wordt nog wel een dingetje maar misschien leef ik die week wel alleen snachts als het koeler is haha. Er staat ook een reisje Londen in ons hoofd gepland, en een tripje naar het noorden van ons land wil ik ook nog.

8. Trouwen haha, Andy vraag me nouuuu!
Ik denk dat deze voor eeuwig op mijn to-do lijstje blijft staan….

9. Leuke dingen met Andy. Picknicken, kamperen, onderzoeken, huppelen, knuffelen, dieren aaien en elkaar blijven waarderen.
De eerste maanden dat ik weer aan het werk ging dit jaar was er weer lucht en liefde in huize crazy cat lady & boy. Hoewel dit niet direct leidt tot meer outdoor action, zijn de momenten samen thuis al fijner, vrolijker en relaxter. We merken dat we niet zo goed meer weten wat we leuk vinden om te doen. Soms gaan we een dagje naar een grote stad om lekker veel te eten en rond te dwalen maar vaak wordt dat een desillusie. We worden eigenlijk helemaal niet blij van mensenmassa. We zijn dus op zoek naar andere leuke dingen om te doen. Bootje varen, de natuur in, dat soort dingen. Het is soms gek om te merken dat dingen waar je eerder altijd vrolijk van werd, je nu niet meer zo raken. Zou het met ouderdom te maken hebben? 😉 Het is dus even opnieuw tunen wat het is waar we samen plezier uit halen.

10. Me blijven inzetten voor dieren, the vegan lifestyle promoten en oneindig veel taartjes bakken!
Dit is een soort tweede natuur geworden. Ik voel steeds meer dat dit punt is waarom ik besta. M’n roeping. Ik wil graag mensen enthousiasmeren over de alternatieven van de vleesindustrie. Over gelijkheid, verbondenheid en eerlijkheid. Dat raakt me in mijn ziel en dat zal ik elke dag weer uitdragen. Nu aan mij om voornemen 10, te integreren in voornemen 1,2 en 3. Mijn werk maken van mijn roeping.

Genoeg werk te doen maar ik voel een punt van omslag aankomen. Ik ben de afgelopen weken zo bewust bezig geweest met de richting die ik op wil, dat het niet lang meer kan duren voordat ik eindelijk die eerste concrete stappen durf te nemen.
Hoe gaat het met jouw voornemens? Weet je ze nog of heb je het al opgegeven? :)