Enjoyable

enjoyable

Deze cactus heeft natuurlijk niks te maken met waar deze blog over gaat maar ik wilde geen plaatje van pinterest plukken dus heb ik zelf een zelfgemaakte foto hipster gemaakt door er een woord over te plakken. Dus. Verder met het bericht.

Ik hecht veel waarde aan het idee van een nieuw jaar. Hoewel je natuurlijk elke dag kan kiezen voor verandering heb ik blijkbaar het concept van een afgebakend jaar nodig om mijn doelen en visie podium te geven en bij te schaven. Een goed voornemen zou al kunnen zijn om het idee van weken, maanden, jarenplannen iets meer los te laten en me wat meer te concentreren op het zijn in het nu en hier. Hoe maak ik déze dag leuk en wat kan ik nú doen om me fijn te voelen. Met die filosofie word je natuurlijk helemaal doodgegooid tegenwoordig, maar ik denk dat veel mensen kampen met het probleem van je verliezen in toekomstplannen en doelen en daarbij voorbijgaan aan je wensen en behoefte van jouw ik in het nu. 

Op oudejaarsavond maak ik altijd een lijstje (want ik houuu van lijstjes!) met wat ik wil doen het komende jaar. Vorige jaren stonden er dingen op als plekken die ik wilde zien, de stappen die ik wilde maken in grote-mensen-land zoals vaste banen bemachtigen en een huis kopen. Dit jaar merk ik dat ik vooral een lijstje heb gemaakt die in eerste instantie is gebaseerd op een gevoel, een woord, een thema. Hoe wil ik dat 2016 gaat voelen? De Nederlandse versie van dit woord vond ik niet helemaal de lading dekken maar het thema van dit jaar zou moeten zijn: enjoyable. Dat zou dus prettig, fijn, genieten moeten zijn in ons mooie taaltje maar wat ik leuk vind aan het woord enjoyable is dat joy iets vrolijks uitstraalt en dat heb ik niet bij de woorden prettig of genieten. Dat klinkt wat gematigd en volwassen. Ik wil juist weer dat vrolijke onbezonnen terugvoelen. En ik kan wel 100 leuke dingen opschrijven die ik wil doen, belangrijk is dat ik ze met plezier onderga en beleef en dat was ik vorig jaar een beetje boel kwijt.

Met dat gevoel als rode draad maakte ik dit lijstje als houvast om een leukere ik te worden:

1. Mezelf duidelijk afvragen in situaties of verzoekjes: word ik hier blij van? Geeft dit energie of vreet dit energie?
2. Een ritme creëeren waarbij er een goede balans is tussen ‘dingen moeten’ en dingen die kunnen en mogen.
3. Ergens voor gaan. Keuzes maken en er aan vasthouden, niet meer zoveel twijfelen of blijven hangen in doemscenario’s en eeuwig dagdromen.
4. Meer inkomen. Ik ben weer klaar voor een leuke baan (of eigen onderneming?) waarbij ik genoeg verdien om mijn  boodschappen volledig duurzaam te kunnen kopen want die behoefte neemt steeds meer toe. Ik ga graag ergens even lunchen of koffie drinken met iemand, weer een tatoeage zetten of geld apart leggen voor ons huis en de dieren. Dat staat nu allemaal stil en daar ben ik wel klaar mee.
5. Minder social media. De enige reden dat ik bijvoorbeeld nog Facebook heb is omdat het delen van vegan-dingen belangrijk is en ik daar mensen bewuster mee kan maken of mee kan inspireren. Maar voor de rest is het natuurlijk een verzameling ellende en onnodige informatie die energie slurpt. Dus niet zo vaak meer met m’n vinger op dat blauwe icoontje drukken uit gewoonte.
6. In beweging blijven. Ik vind hardlopen niet heel erg leuk maar daarna voel ik me toch wel fijn. Ook doe ik soms de muziek heel hard aan en ga ik hysterisch bewegen en dansen als zijnde work-out. De gordijnen gaan dan dicht.
7. Hoewel ik geen vakantie typetje ben, heb ik erg genoten van ons reisje naar Zweden afgelopen jaar. Dit jaar zou zoiets wel weer fijn zijn. Misschien naar Schotland, Terschelling, Canada, Berlijn of Londen.
8. Trouwen haha, Andy vraag me nouuuu!
9. Leuke dingen met Andy. Picknicken, kamperen, onderzoeken, huppelen, knuffelen, dieren aaien en elkaar blijven waarderen.
10. Me blijven inzetten voor dieren, the vegan lifestyle promoten en oneindig veel taartjes bakken!

Hier kan ik voorlopig wel mee vooruit denk ik. Na een paar maanden kom ik m’n lijstje altijd weer tegen in een schriftje ofzo maar ik ga hem nu uitprinten en zichtbaar ergens hangen, kijken of dat de focus vergroot.

Als jullie ook lijstjes hebben op je blog, in je broekzak of in je hoofd, deel ze! Het is zo leuk om van andere te lezen! Maak er allemaal wat moois en liefdevols van. Wees niet bang om aardig te zijn en elke keer jezelf uit te dagen om een betere versie van jezelf te worden. En denk eens vaker aan wat jouw keuzes voor invloed hebben op andere in de samenleving die geen keuze lijken te hebben. Wees lief voor dieren, ze verdienen een heerlijk leven en een geweldloze dood. Net als iedereen.

Oja, en deze leukerd en ik zijn vier jaar bij elkaar en dat verdient een applausje voor Andy! Hij is de liefste op aarde en hij maakte me heel blij. En kijk wat een lekkerding het is!!

andy1

andy2