Mallorca

mallorca

Wie de afgelopen weken vroeg waar ik naar toe zou gaan op vakantie kreeg ongemakkelijk ‘Mallorca’ als antwoord. Van de mensen die ik goed ken kreeg ik direct terug: MALLORCA?! JIJ?
Ja ik. Ik ging naar Mallorca. Ik hou niet van hitte maar ik had een week Mallorca geboekt. Het idee was: dat vinden wij niet een heel interessante bestemming en het is er warm, dan hoeven we echt níks te doen. Want vaak gaan we op vakantie alsnog heel vaak op pad en tot rust komen doen we dan niet. Dus dit leek de ideale: met een boek op schoot en een glas in de hand vakantie bestemming.

En zo geschiedde het. We zaten in het vliegtuig naar Mallorca, zonder enkele verwachtingen. Nouja, we hadden wel verwachtingen. Dat het er toeristisch was en dat er mensen met een opblaasbanaan op zee voorbij crossen in te kleine bikini’s. We hadden daarom ook bewust gekozen voor logeeradresjes buiten de hoofdstad.
Het eerste huisje waar we 4 nachten bleven was vlakbij het plaatje Porreres en lag goed afgelegen in the middle of nowhere. Dit hadden we via AirBnB gevonden. We hadden 1 van de 3 appartementen die ze daar verhuurden. Met een zwembad erbij. We hadden een eigen keukentje en een balkon waar we heerlijk konden zitten. In de avonden was het er helder, ik zag zelfs een vallende ster en die had ik nog nooit gezien dus yes! Ik deed gelijk een wens.

mallorcaDe buitenplaatjes, de buitenkeukens en de vele grote planten vond ik het leukst.

Ik had moeite met de hitte de eerste dagen. Voor zonnen bij het zwembad heb ik een te korte spanningsboog en de rust voor een boek of tekenen kon ik ook slecht vinden. Gek dat je zo moet afkicken van de dagelijkse sleur en drukte voordat je rustig kan worden.
Tussen 12-16 uur, of 13-17, dat verschilt per persoon en winkel, is er siësta. Winkels zijn dan dicht en het dorpje bij ons huisje was dan echt uitgestorven. Alle luiken zaten dicht en je zag amper iemand op straat. Na de siësta was dit trouwens ook zo kwamen we achter. We zaten blijkbaar echt heel erg afgelegen want er was echt niks te doen of te beleven daar.
Gelukkig hadden we een autootje en hebben we tripjes gemaakt naar grotten, badplaatsen vol Engelsen en Duitsers, en konden we ons weer in de supermarkten vermaken met het zoeken naar vegan eten. Wat er gelukkig best nog goed te vinden was dus dat was fijn! We hadden ook wat restaurantjes gevonden die vegan eten serveerden! Zo aten we een pizza die best oke was. En een treurige maaltijd met aangebrand seitan en een stukje sinaasappel als decoratie. Van Andy mochten we niet klagen want hoe fijn was het dat er vegan opties waren in een klein dorpje in Mallorca? Ik gaf hem een keer gelijk. Maar het eten droeg niet bij aan een idyllisch vakantie gevoel.

mallorca

Je hoort het al, die eerste dagen waren even zoeken. Hoe vieren mensen normaal vakantie haha? Gaan ze gewoon liggen op het strand de hele dag en that’s it? Wij voelden ons een stelletje losers omdat we slecht leken in vakantie vieren. Gelukkig was er ook nog een part two van onze vakantie in een nieuw verblijf.

ecocirer mallorca
Via veggie-hotels.com vonden we een eco en vega(n) B&B in het plaatsje Soller! Toen we boekten waren ze net open gegaan! Ecocirer is van een Spaanse vrouw en een Nederlandse man en het was echt suuuuuper fijn daar. Mensen die me op Instagram volgen zijn al gespamd met alle ontbijtjes daar want man o man want was dat goed verzorgd. Daarover zo meer. Ze bieden twee kamers aan en wij hadden de kamer beneden. Alles wat natuurlijk mooi en nieuw, maar ook origineel en persoonlijk. Ik heb een hekel aan eenheidsworst en ik had hier dus niets te klagen.

ecocirer mallorcaWe werden verwelkomt met een lekker koud glas water, een lieve zwarte kitten die we Karin genoemd hadden, en de boodschap dat we moesten doen alsof we thuis waren.

ecocirer mallorca
Volgens mij is iedereen die een B&B boekt benieuwd wat het ontbijt zal zijn. Toch? Ik vind vaak dat gastheren en vrouwen kansen laten liggen, het niet zo aanpakken zoals ik dat zou doen of ronduit een inspiratieloze tafel dekken. Ik vind altijd wel iets om op over te zeuren, daar niet van 😉 Daarom kun je je wel voorstellen hoe blij wij waren dat het ontbijt echt tot in de puntjes verzorgd was. Mooi gedekt, een briefje met het menu, gezond en smaakvol eten en kleine details zoals touwstrikjes om de muffins. Allemaal lokaal en vers gemaakt.

ecocirer mallorca
Als niet-vegan is zo’n heel betoog over een ontbijtje misschien wat overdreven maar als je niet of nauwelijks keuze hebt, en je vaak genoegen moet nemen met wat er wel is, waardeer je goed verzorgd eten echt zoveel meer dan vroeger. Oke, tot zover het ontbijt. Hier nog een kiekje van het verblijf.

De badkamer en een kans om ook eens op de foto te komen.

ecocirerDe tuin. Links waren de gastenkamers, recht het huis van de eigenaren.

Leuke details, veel groen, kratten en bloempotten.Het dorpje Soller was gelukkig wel levendig! Het plaatsje ligt in de bergen dus het was er ook lekker groen vergeleken bij het platteland. Er reed een ouderwetse trein door het dorp heen die je naar de hoofdstad Palma bracht. Er was een marktje, terrasjes en twee restaurantjes waar we vegan konden eten.

soller mallorcaOveral waar je kijkt staan er planten en potjes, op straat, op balkonnetjes en hier in een vensterbank.We kregen de tip van onze B&B gastvrouw over vegan ravioli bij een klein winkel/restaurant, genaamd Ca’n llimona. Aan het winkeltje zat een tuin waar er plek was gemaakt voor drie tafeltjes. Onze laatste avond lieten we ons verrassen met een intiem etentje van een bijzonder lieve en enthousiaste vrouw die zich helemaal had gestort op pasta maken. Het sfeertje, het licht die avond, de katten die er rond banjerden en het feit dat deze vrouw voor ons persoonlijk stond te koken was heel fijn. Dit was hoe vakantie zou moeten voelen. Andy kreeg op een gegeven moment zelfs waterige ogen omdat hij het zo bijzonder vond. Uiteraard haat hij het dat ik dit nu schrijf maar het was voor mij een leuk en intens moment. Eindelijk was ik een keer geen labiel wrak.
De ravioli was goddelijk en haar geïmproviseerde toetje ook. Ze had geen tijd voor een echt vegan dessert maar haalde de meest rijpe perziken tevoorschijn en serveerde die met vegan lemoncurd en het was zaaaaalig. Simpel maar oh zo lekker. Ze vroeg ook geen geld hiervoor omdat het niet echt een toetje was zei ze. Lief maar onnodig natuurlijk.

Hier probeer ik met afgehakte hand de ravioli te eten.

soller mallorcaOoit was hij allergisch voor katten…

Het stationnetje in Soller.

We zijn ook een dagje naar Palma geweest, de hoofdstad. Met de trein. Daar hebben we een leuk wijkje gevonden waar je goed vegan kan eten. Mocht je er heen gaan dan raden we je deze plekken aan:
Ziva to Go. Je kon er ook blijven zitten om te eten. Gezond, raw, taartjes, salades, smoothies. We hadden er een tiramisu, een raw taco met guacamole en twee koffies.
Een paar straten verder zat: Marsim BistrobaranteNiet een restaurant waarvan je denkt: gezellig Spaans sfeertje maar het eten is er goed! Ze hebben speciaal een vegan bladzijde in de kaart met veel opties. Op aanraden van de Duitse eigenares hadden we de Monkey Burger. Met banaan! Klinkt bizar maar was heel lekker! We hadden ook een Mexicaanse burger en die was ook goed. De toetjes hebben we niet genomen maar er waren ook drie opties. Brownie, caramel-appel en bananenbrood.
Voor een toetje gingen we naar de Cream Crew, ook weer om de hoek. Een vegan ijssalon. Genoeg smaken om uit te kiezen en er kan ook een topping van slagroom op.
In deze wijk zat ook nog een vegan supermarktje.

Er zitten nog meer vegan tentjes in Palma maar door de siësta tijden was het niet allemaal even handig om af te gaan. Het is sowieso handig als je in Spanje bent om precies te zien wanneer iets open is want er is geen peil op te trekken.


De tweede helft van de week was dus culinair gezien veeel beter. Ook overviel de warmte me wat minder en kon ik meer ontspannen. Toch zou ik niet zo snel meer op zonvakantie gaan in de zomer. Ik denk dat ik Mallorca een stuk beter had aangekund in hun winter bij 20 graden :)  Ik sluit dit lange verhaal af met exclusief beeldmateriaal, kijk maar. Fijne avond!

Reflecterende (amandel) melkflessen. Dat zijn ze nog steeds. Dit is exclusief beeldmateriaal van mij die 4 minuten in de zon ligt.